Οδηγός προς ναυτιλομένους στο openSUSE. Τι έκδοση να επιλέξω;
Καλώς ήλθες στον μαγικό κόσμο του openSUSE. Δεν είναι μια απλή διανομή που θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σου. Εκτός του προφανούς, θα βρεις σίγουρα διάφορα εργαλεία να δουλέψεις αλλά και μια κοινότητα ατόμων που θα σε ενθουσιάσει. Αφού επέλεξες την διανομή openSUSE, μάθε λίγο για το πως θα το γράφεις σωστά (openSUSE) καθώς και μια μικρή προϊστορία. Πολλοί είναι οι άσχετοι που λένε ότι θέλουν.
Γιατί επέλεξες την διανομή openSUSE; Μερικοί λόγοι υπάρχουν στον Οδηγό προς ναυτιλομένους νέους χρήστες στο openSUSE.
Αρχικά τι έκδοση επέλεξες; Επέλεξες την σταθερή Leap ή την κυλιόμενη Tumbleweed; Να ξεκαθαρίσω λίγο το τοπίο.
1. Και οι δυο, είναι σταθερές εκδόσεις. Η κυλιόμενη δεν είναι η δοκιμαστική της σταθερής (όπως λανθασμένα πιστεύουν μερικοί). Όσοι έχουν δοκιμάσει άλλες διανομές, ΜΗΝ συγκρίνετε τις άλλες διανομές με την openSUSE.
Η Arch Linux είναι κυλιόμενη διανομή. Δεν αποτελεί δοκιμαστική έκδοση κάποιας άλλης "σταθερής" έκδοσης της διανομής.
Η Ubuntu LTS δεν αποτελεί την ανά 5 χρόνια σταθερή έκδοση του Ubuntu και οι ενδιάμεσες αποτελούν τις δοκιμαστικές. Η κοινότητα Ubuntu τις προωθεί εξίσου. Απλά είναι δυο εκδόσεις με διαφορετικό target group.
2. Η άποψη ότι αν βάλεις μια κυλιόμενη έκδοση να περιμένεις να σου σπάσει το σύστημά σου και μετά να βάλεις Ubuntu, την λένε συνήθως άτομα που δεν γνωρίζουν ή τους έχει πει κάποιος έμπειρος φίλος τους (που δεν έχει χρησιμοποιήσει άλλη διανομή εκτός από Ubuntu). Αρχικά για να έχει επιλέξει μια διανομή να έχει κυλιόμενο κύκλο, σημαίνει ότι τα προγράμματα-πακέτα, τα έχει δοκιμάσει σε ένα δοκιμαστικό αποθετήριο, έχει δοκιμαστεί και εφόσων δεν έχει παρατηρηθεί bug, τότε το βγάζουν στην κυκλοφορία στην "σταθερή" εκδοσή τους. Όσον αφορά το Tumbleweed, πριν μπει το πακέτο στο δοκιμαστικό αποθετήριο, δοκιμάζεται πρώτα από ανθρώπινο χέρι και στη συνέχεια απο μηχανή. Όταν μπει στο δοκιμαστικό αποθετήριο (Factory). Όταν δοκιμαστεί από πολλούς χρήστες και είναι ΟΚ για μαζική χρήση, τότε περνάει από έναν έλεγχο από άτομο και στη συνέχεια από μηχανή και τότε περνάει στο αποθετήριο της κυλιόμενης έκδοσης. Αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει από πολλούς ελέγχους πριν βγει σε χρήση. Σε περίπτωση που το σύστημά σου έχει πρόβλημα, το πιο πιθανό είναι να έχεις κάποιο conflict με κάποιο από το hardware σου. Καλό θα είναι να κάνεις bug report για να διορθωθεί με την επόμενη αναβάθμιση.
3. Η διανομή openSUSE είναι ξακουστή για το KDE. Η τελευταία σταθερή έκδοση (που έχει την βάση από το εμπορικό κομμάτι της SUSE), έχει αναφερθεί με προβλήματα στο KDE Plasma 5 (αν το γράφω σωστά). Αντιθέτως το GNOME δουλεύει μια χαρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι εμπορική έκδοση SUSE που διατίθεται για desktop υπολογιστές, έχει ως βασικό γραφικό περιβάλλον το GNOME και αυτό έχουν δοκιμάσει και συντηρούν οι υπάλληλοι της SUSE (βέβαια το εμπορικό προϊόν διαθέτει διαφορετική έκδοση GNOME καθώς και μια custom έκδοσή του, σε σχέση με την έκδοση openSUSE Leap). Το KDE από την άλλη δεν το έχει αναλάβει κάποιος υπάλληλος της SUSE να το συντηρεί για το εμπορικό προϊόν SLED.
Αντιθέτως, η έκδοση Tumbleweed παίρνει τις ενημερώσεις επόμενων εκδόσεων, οπότε διορθώνεται πιο γρήγορα ότι bug υπάρχει.
Επομένως, εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις KDE, προτίμησε την Tumbleweed ενώ αν θέλεις GNOME μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την Leap. Εάν πάλι θέλεις να χρησιμοποιήσεις άλλο γραφικό περιβάλλον, εξαρτάται εάν θέλεις να έχεις πάντα την τελευταία έκδοση που κυκλοφορεί ή αν σε ενδιαφέρουν μόνο οι ενημερώσεις ασφαλείας.
4. Σε περίπτωση που θέλεις να χρησιμοποιήσεις server, τότε πας καρφωτά σε Leap. Ο λόγος προφανής. Παίρνεις ενημερώσεις ασφαλείας καρφωτά από την SUSE. Ότι παίρνουν οι πελάτες της, παίρνεις και εσύ. Επίσης είναι και μακράς υποστήριξης, οπότε είναι ότι καλύτερο.
5. Πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί γιατί η Leap δεν έχει 32bit έκδοση. Στην χώρα μας έχουμε κατά κύριο λόγο παλιούς υπολογιστές και θα ήταν καλό να χρησιμοποιηθεί μια σταθερή έκδοση με μακρά υποστήριξη, πόσο μάλλον αν αυτά τα παλιά μηχανάκια τα χρησιμοποιούν για μικρο-server. Εδώ υπάρχει ένα δίκιο αλλά η τεχνολογία 32bit έχει παιθάνει. Όλοι προτιμούν την 64bit. Οπότε θα με ρωτήσετε, και εμείς με τα 32bit μηχανάκια, τι θα κάνουμε; Η απάντηση είναι Tumbleweed. Η κυλιόμενη έκδοση βγαίνει και σε 32bit αρχιτεκτονική. Θα βρείτε σε Live μορφή τόσο το KDE όσο και το GNOME. Η αλήθεια είναι ότι για να εκτελέσετε τόσο το KDE όσο και το GNOME θα χρειαστείτε τόσο επεξεργαστική ισχύη όσο και μνήμη. Οι 32bit υπολογιστές δεν διαθέτουν και τα δυο μαζί. Οπότε καλύτερα να επιλέξετε γραφικό περιβάλλον μεταξύ XFCE, LXDE, MATE, Englightenment. Προσωπικά προτιμώ το MATE αν και δεν υπάρχει ως επιλογή στον εγκαταστάτη. Πρέπει να το προσέσετε πριν πατήσετε το κουμπί εγκατάσταση και μετά την επανεκκίνηση να ανοίξετε το YaST και να δηλώσετε το MATE ως γραφικό περιβάλλον. Το Enlightenment είναι αυτό που καταναλώνει την λιγότερη μνήμη.
Παλιότερα υπήρχε ως επιλογή και το αποθετήριο Evergreen, έργο της κοινότητας που είχε στόχο τους servers. Συνήθως κρατούσε ακόμα 1-2 χρόνια μετά τον επίσημο κύκλο ζωής μιας έκδοσης. Τελευταία έκδοση που είχε ανακοινωθεί ήταν η 13.1 αλλά συζητούνται πολλά με την έλευση της Leap.
6. Ο μύθος της μακράς υποστήριξης...
Αυτό είναι μύθος για τους χρήστες. Η μακρά υποστήριξη χρειάζεται ΜΟΝΟ για επαγγελματικό σκοπό. Για server και για κάποιο παραγωγικό μηχάνημα, τα οποία θα σου αποφέρουν χρήματα.
Εγώ που είμαι τελικός χρήστης, θέλω να έχω πάντα το τελευταίο GNOME (μιας και μεταφράζω το GNOME). Παλιότερα χρειαζόταν να βάλω πχ αποθετήρια που είχαν τη νέα έκδοση GNOME και σε αρκετές περιπτώσεις το σύστημά μου χαλούσε. Άλλες φορές χρειαζόταν να κάνω αναβάθμιση σε νέα έκδοση της διανομής. Όσες φορές δοκίμασα σε Ubuntu και Fedora, χρειάστηκε να κάνω φρέσκια εγκατάσταση γιατί το σύστημά μου ήταν υπερβολικά αργό και άλλες φορές δεν άνοιξε καν. Μόνο στο openSUSE κατάφερα να κάνω αναβάθμιση από μια έκδοση σε άλλη χωρίς προβλήματα.
Ας μην πάρουμε εμένα ως παράδειγμα. Δεν έχω δει πολλούς χρήστες που μου λένε θέλω να βάλω την Ubuntu LTS και να την ξεχάσω για τα 5 χρόνια. Στο facebook έχω συναντήσει άτομα που βάζουν την LTS έκδοση την 14.04 την .3 (δηλαδή έχουν βγάλει ένα ενημερωμένο ISO για 3 φορές). Έχω δει μόνο έναν φίλο να έχει εγκαταστήσει την 8.04 στο laptop του και την πήγε τουλάχιστον 4 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι στα 2 χρόνια μέσο όρο, οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν αναβάθμιση σε νέα έκδοση (είτε αυτή είναι η κανονική, είτε η LTS). Ο λόγος που το κάνουν είναι οι νέες τεχνολογίες και τα προγράμματα που συνήθως δεν έχει η παλιά LTS.
Στο openSUSE, η Leap έχει πάρει τον κύκλο ζωής του SLE. Τώρα είναι η έκδοση 42.1 που σημαίνει ότι συμβαδίζει με το SLE SP1. Όταν βγει το SLE SP2, θα βγει η επόμενη έκδοση 42.2. Αυτό γίνεται συνήθως ανά 3-5 χρόνια.
Αφού διάβασες όλα τα παραπάνω, εγώ αν ήμουν στην θέση σου, αυτές είναι οι επιλογές μου:
- Server: openSUSE Leap 42.1
- Παραγωγικό μηχάνημα Desktop: openSUSE Leap 42.1 με XFCE ή MATE
- Desktop/laptop: openSUSE Tumbleweed 64bit με GNOME ή KDE
- Παλιό 32bit Desktop: openSUSE Tumbleweed 32bit με XFCE, LXDE, MATE ή Enlightenment (εξαρτάται τον χρήστη)
Ότι και να επιλέξεις, μπορείς να ακολουθήσεις έναν οδηγό πρώτων ενεργειών μετά την εγκατάσταση του Leap.
Leave a Comment