Εγκατάσταση PCLinuxOS 2010

Το PCLinuxOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα Linux που χρησιμοποιεί το KDE σαν γραφικό περιβάλλον.

Καταρχήν, κατεβάστε το και γράψτε το iso σε ένα CD.

Όταν το γράψετε σε ένα δισκάκι, ξεκινήστε τον υπολογιστή σας με το δισκάκι μέσα στον υπολογιστή σας (συνήθως πατώντας το F10 ή F12 σας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει ο υπολογιστής από το CD).

ΒΗΜΑΤΑ:

1. Η πρώτη οθόνη που θα δείτε είναι η οθόνη ξεκινήματος. Πατήστε F2 και επιλέξτε ΕΛΛΗΝΙΚΑ και Enter.θα δείτε την παρακάτω οθόνη και πατώντας Enter θα ξεκινήσει να ανοίγει το livecd.2. Το σύστημα ξεκινάει. Λογικά θα δείτε την επόμενη οθόνη.3. Στο βήμα αυτό θα πρέπει να αλλάξετε το πληκτρολόγιο σε Ελληνικό.Και στη συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε το πως θέλετε να αλλάζει η γλώσσα. Εγώ προτιμώ το αριστερό Alt+Control.4. Περιμένετε μέχρι να ανοίξει το γραφικό περιβάλλον.το γραφικό περιβάλλον έχει το KDE4 και μοιάζει με το παρακάτω:5. Στην οθόνη αυτή, πατήστε το Install PCLinuxOS.6. Θα σας εμφανιστεί οθόνη που θα σας ζητήσει κωδικό root (όπως βλέπετε στο πάνω μέρος της οθόνης ο κωδικός είναι root).7. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, πατήστε Next.8. Στο βήμα αυτό επιλέξετε Custom Disk Partitioning και πατήστε Next.9. Τώρα θα ξεκινήσετε να κάνετε partitioning. Πατήστε επάνω στην κενή μπάρα (στην φωτογραφία βλέπετε ότι το σύστημά μας έχει ήδη εγκατεστημένο Fedora. Θα χρησιμοποιήσουμε το 2 partition). Θα εμφανιστεί το κουμπί Create. Πατήστε το.
10. Επιλέξτε Filesystem type ext4
* δώστε το μέγεθος του δίσκου. Μέγεθος πρέπει να είναι μέχρι 20GB. Εδώ θα κάνουμε εγκατάσταση το σύστημα. Στο παράδειγμά μας έχουμε 9GB.
* Filesystem type δώστε Journalised FS: ext4
* Mount point δώστε /.

11. Ομοίως, πατήστε την κενή μπάρα:
* δώστε το μέγεθος του δίσκου. Μέγεθος πρέπει να είναι ότι περισέψει στον δίσκο. Εδώ θα σώζουμε έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο κλπ.
* Filesystem type δώστε Journalised FS: ext4
* Mount point δώστε /home.12. Στο τέλος δίνετε το Linux Swap. Σαν μέγεθος δώστε διπλάσιο της φυσικής μνήμης. Αν έχετε 1GB, θα πρέπει να δώσετε 2GB. Αν τυχόν έχετε 4GB φυσική μνήμη, θα πρέπει να δώσετε 3-4GB (είναι αρκετά).ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν έχετε dual boot linux μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο [b]swap[/b] αλλά και το ίδιο /home αλλά με διαφορετικό username. Αυτό το κάνουμε για μελλοντικά αν χρειάζεται να ξαναεγκαταστήσουμε κάποιο λειτουργικό να μην χρειάζεται να χάσουμε δεδομένα.

13. Όταν είμαστε έτοιμοι, πατάμε το Done και στην επόμενη οθόνη προειδοποίηση για εγγραφή στο δίσκο πατάμε OK.14. Περιμένουμε να εγκατασταθεί το σύστημά μας.15. Θα ερωτηθούμε πού θέλουμε να εγκαταστήσει το GRUB, αν θέλουμε να είναι έγχρωμο ή μορφή κειμένου, πόσο θα καθυστερεί κλπ.Καθώς και ποιο σύστημα θέλουμε να φορτώνεται ως προεπιλογή. Η παραπάνω διαδικασία μας διευκολύνει αν έχουμε dual boot σύστημα με άλλο λειτουργικό επάνω.

16. Τελειώσαμε και μας ζητάει να κάνουμε επανεκκίνηση.17. Όταν ανοίξει, θα μας ζητήσει να γράψουμε τον κωδικό του administrator αλλά και να καθορίσουμε τον χρήστη.19. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο σύστημά μας.Βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.