Εγκατάσταση Fedora 13 από LiveCD (Gnome)

Στον οδηγό αυτό θα δούμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Fedora 13.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Καταρχήν πρέπει να κατεβάσετε το iso και να το κάψετε σε ένα cd. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το site.

ΒΗΜΑΤΑ:

1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας με το LiveCD (εμείς εδώ χρησιμοποιήσαμε LiveUSB).

Πατήστε το Εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο (Install to hard drive) για να αρχίσει η εγκατάσταση.Πατήστε Next.

2. Στο σημείο αυτό θα σας ζητήσει την γλώσσα πληκτρολογίου. Επιλέξτε Ελληνικά και πατήστε Next. Η εγκατάσταση της γλώσσας συστήματος θα γίνει στην πρώτη εκκίνηση.3. Επιλέξτε Basic Storage Devices αν είστε απλός χρήστης.4. Στο σημείο αυτό θα δει τους δίσκους που έχετε στον υπολογιστή σας και θα σας ζητήσει να επιλέξετε σε ποιον δίσκο θέλετε να εγκαταστήσετε το σύστημά σας.

5. Εδώ αν έχετε δίκτυο, θα πρέπει να ονομάσετε τον υπολογιστή. Αν δεν έχετε, αφήστε το ως έχει.6. Καθορίστε την ζώνη ώρας που βρίσκεστε.7. Θα σας ζητηθεί να δώσετε κωδικό για τον root.ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο κωδικός σας είναι μικρός ή εύκολος, θα σας εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη για να αλλάξετε τον κωδικό σας.8. Το σημείο αυτό θέλει λίγο προσοχή. Εδώ θα κάνετε τα partitions του σκληρού δίσκου.

Επιλέξτε το Create Custom LayoutΕπιλέξτε τον δίσκο που θα κάνετε εγκατάσταση το σύστημά σας και πατήστε το βελάκι να τον μετακινήσετε στην δεξιά στήλη.

Πατήστε Next.Στο παράδειγμά μας είναι ήδη δημιουργημένα τα partitions. Για να δημιουργήσετε ένα νεο partition πρέπει να πατήσετε το Create. Ακολουθήστε την λογική που αναλύεται παρακάτω.

* Στην αρχή πρέπει να δημιουργήσετε ενα partition με σημείο προσάρτησης / και σύστημα αρχείων ext4. Μέγεθος ανάλογα με το δίσκο σας. 15-20GB είναι αρκετά.Πατήστε το Edit.Στο mount point βάλτε το / και στο format as το ext4. Πατήστε OK.

* Στη συνέχεια πρέπει να δημιουργηθεί ένα partition swap, το οποίο πρέπει να έχει διπλάσια μνήμη από την φυσική μνήμη. Εξαίρεση αν έχετε 4GB μνήμη τότε σαν swap πρέπει να βάλετε 2GB (αρκεί).

Εδώ στο format as βάλτε το swap.

* Τέλος πρέπει να δημιουργήσετε ένα partition με σημείο προσάρτησης /home το οποίο πρέπει να είναι ο υπόλοιπος δίσκος. Αυτό γίνεται ώστε αν τυχόν γίνει οποιοδήποτε ατύχημα και χρειαστεί να ξαναεγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα, επαναλαμβάνετε την διαδικασία και όταν φτάσετε στο /home απλά λέτε στο σύστημα να μην διαμορφώσει (format) το partition αυτό. Όταν θα ολοκληρωθεί, δεν θα έχετε χάσει τα αρχεία σας.

Εδώ χρησιμοποιούμε το format as σε ext4.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφόσον δεν θέλουμε να διαμορφώσουμε τον δίσκο (έχουμε δηλαδή τα αρχεία μας εκεί) τότε ΔΕΝ πρέπει να τσεκάρουμε το format as

* Σε περίπτωση που ο δίσκος είναι μεγάλος σε μέγεθος, καλό θα ήταν να τον σπάσουμε σε κομμάτια και να χρησιμοποιήσουμε ενα κομμάτι ως backup.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ θα κάνουμε ποτέ format as εφόσων ΔΕΝ είναι η πρώτη μας εγκατάσταση.
Σαν σημείο προσάρτησης χρησιμοποιούμε το /media/data

Τα partitions πρέπει να μοιάζουν κάπως έτσι:Πατάμε [b]Next[/b] για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μας λέει ότι έχουμε σημειώσει κάποια partitions που θα γίνει διαμόρφωση και θα χάσουμε δεδομένα. Αν είμαστε σίγουροι, πατάμε Next.Επειδή κάναμε αλλαγές στο δίσκο, παίρνουμε την ειδοποίηση ότι θα χάσουμε δεδομένα. Πατάμε Write changes to disk και συνεχίζει.Και ξεκινάει να κάνει τις αλλαγές, κλπ.9. Στο σημείο αυτό, θα βρεί αν υπάρχει και άλλο λειτουργικό σύστημα.Πατήστε το Next για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.Θα αντιγράψει το image στον σκληρό δίσκο. Και περιμένουμε.

10. Όταν ολοκληρωθεί, θα μας ενημερώσει να επανεκκινήσουμε το σύστημα για να κάνουμε τις τελευταίες ρυθμίσεις.11. Μετά την επανεκκίνηση, κάνουμε τις τελευταίες ρυθμίσεις.12. Αποδεχόμαστε την άδεια χρήσης.13. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να φτιάξετε ένα χρήστη.14. Διορθώνουμε την ώρα και ημερομηνία (ή καλύτερα ορίζουμε να παίρνει την ώρα από το δίκτυο).15. Στην τελευταία οθόνη, μας δείχνει το υλικό που έχουμε εγκαταστήσει το λειτουργικό σύστημα. Μπορούμε να το αποστείλουμε το προφιλ του υλικού στην βάση δεδομένων της Fedora ώστε να βελτιώσουν το λειτουργικό όσο μπορούν.

Πριν μπείτε στο λογαριασμό σας, πατήστε κάτω στον Language και αλλάξτε σε Σύγχρονα Ελληνικά όπως στην φωτογραφία.Και μπαίνουμε στο λογαριασμό μας.

Επειδή το LiveCD είναι αρκετά λιτό, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε προγράμματα (πχ Open Office, Thunderbird κα). Για το λόγο αυτό σας πρότεινα παραπάνω να χρησιμοποιήσετε το DVD στο οποίο διαλέγετε για τί λόγο θέλετε το Fedora (πχ εφαρμογές γραφείου ή web server κα) και εγκαθιστά τα ανάλογα προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.