Ημέρα Ελευθερίας Λογισμικού 2010Στις 18 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Ημέρας Ελευθερίας Λογισμικού. Η «Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ» (GreekLUG) πραγματοποίησε στις 17 Σεπτεμβρίου μια ενημέρωση σχετικά με το ΕΛ/ΛΑΚ στο 43ο Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ενημέρωση έγινε μια μέρα νωρίτερα από την καθιερωμένη Ημέρα Ελευθερίας Λογισμικού γιατί όπως γνωρίζετε τα σχολεία είναι κλειστά το Σάββατο :-P

Το ακροατήριο αποτελεούνταν από δασκάλους, γονείς αλλά κυρίως παιδιά. Επισκευφθήκαμε τις τάξεις τετάρτη, πέμπτη και έκτη. Πραγματοποιήθηκε μια γενική ομιλία σχετικά με το τι είναι ΕΛ/ΛΑΚ και ποιά τα οφέλη από την χρήση του. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, δώθηκε βάση και στην οικολογία (μιας και παίζει και σε παλιούς υπολογιστές).

Στη συνέχεια εκπρόσωποι διάφορων διανομών έκαναν γνωστά κάποια ωφέλη της διανομής που εκπροσωπούσαν.

Εγώ εκπροσώπησα την κοινότητα Fedora. Η ομιλία ήταν μόνο 5 λεπτά και τα θέματα που ανέπτυξα ήταν:

1. Η διανομή βρίσκεται μέσα στις πιο εξελισσόμενες διανομές που υπάρχουν και ακολουθεί την τεχνολογία (μερικές φορές προπορεύεται).
2. Υπάρχει μια μεγάλη παγκόσμια κοινότητα πίσω από το λειτουργικό σύστημα που όχι μόνο την αναπτύσσει αλλά και βοηθάει τους νέους χρήστες.
3. Υπάρχει μια πολύ ενεργή Ελληνική κοινότητα που είναι πρόθυμη να βοηθήσει από τον απλό χρήστη μέχρι τον επαγγελματία.
4. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις της διανομής. Εστίασα στο Games Spin και λιγότερο στο Sugar και OLPC.
5. Η κοινότητά μας έχει βοηθήσει στην διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού του υπουργείου. Σύντομα θα βγει και ενα liveDVD με εγκατεστημένα τα προγράμματα. Δεν θα χρειάζονται πλέον βιβλία τα παιδιά αλλά μόνο το laptop τους.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ρωτούσαν κυρίως για την ασφάλεια που παρέχει το λειτουργικό σύστημα και πως μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση.
Τα παιδιά ρωτούσαν σχετικά με τα παιχνίδια και πως μπορούν να τα κατεβάζουν και να παίζουν δωρεαν.

Από υλικό χρησιμοποίησα το Game spin. Ο λόγος; Το παιδί κυρίως θα κολλήσει στο GNU/Linux μέσα από το παιχνίδι αλλά και επειδή οι οργανωτές φέρανε δισκάκια άλλων διανομών, θεώρησα ότι είναι καλύτερο να υπάρχει κάτι διαφορετικό από ενα απλό-στεγνό LiveCD. Χρησιμοποίησα λοιπόν 50 DVD και όπως θα δείτε από την φωτογραφία, δεν έμεινε κανένα δισκάκι :-)
Κάποια φυλλάδια δώθηκαν στους γονείς και δασκάλους ώστε αν χρειαστούν βοήθεια, να ξέρουν που θα μας βρουν.

Δείτε μερικές φωτογραφίες:Όπως βλέπετε το Games Spin έγινε ανάρπαστο. Δεν έμεινε τίποτα :-)Εγώ σε δράση.


Άντε και του χρόνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.