Γρήγορο KDE...για πρωτάρηδες

Σε forum, IRC και λίστες ταχυδρομείου, βλέπετε ανθρώπους να παραπονιούνται ότι το "KDE είναι αργό". Τελικά βαρέθηκα να προσπαθήσω να απαντήσω τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά, ως εκ τούτου γράφω αυτό για να εξηγήσω πως οι περισσότεροι χρήστες μπορούν να λύσουν το πρόβλημά τους με μερικά απλά βήματα.

ΒΗΜΑ 1: Ελέγξτε την δραστηριότητα συστήματος

Εάν θεωρείτε ότι το KDE είναι αργό, πρώτα ελέγξτε εάν μερικές διαδικασίες καθυστερούν τον επεξεργαστή σας.

Πατήστε Ctrl+Esc για να ανοίξετε το Παράθυρο Δραστηριότητας Συστήματος.Eάν κάτι καθυστερεί τον επεξεργαστή σας, φτιάξτε το πριν προχωρήσετε την διαδικασία.

ΒΗΜΑ 2: Απενεργοποιήστε τα Oxygen Animations

Τις περισσότερες φορές η αντιληπτή αργοπορία του KDE είναι προκαλούμενη από τις κάρτες γραφικών/τους οδηγούς και διάφορα animations που δεν ταιριάζουν πολύ καλά. Επιπροσθέτως μερικοί χρήστες μπορεί να αντιλαμβάνονται σαν αργοπορία όλα τα στιλ των προσθέτων widget και των διακοσμητικών παραθύρων των Oxygen animations, ακόμα και όταν αποδίδουν όπως προορίζονται.

Για να απενεργοποιήσετε τα στυλ widget του Oxygen animation πατήστε Alt+F2 και πληκτρολογήστε oxygen-settings πάντε στην καρτέλα Animations και απενεργοποιήστε το animations. (Αυτή η μέθοδος είναι ισχύει για την έκδοση KDE SC 4.5 ή πιο νέα, στις τελευταίες εκδόσεις θα το βρείτε στο systemsettings => Appearance => Style => Configure)Τώρα στο τμήμα διακόσμησης παραθύρων στο oxygen-settings απενεργοποιήστε και εκεί τα animations. (Η μέθοδος αυτή είναι ισχύει για το KDE SC 4.5 ή για νεότερο, σε νεότερες εκδόσεις θα το βρείτε στο systemsettings => Appearance => Window Decoration)ΒΗΜΑ 3: Απενεργοποίηση των εφέ επιφάνειας εργασίας KWin

Όπως και με τα Oxygen Animations και με τα εφέ επιφάνειας εργασίας KWin μπορεί να αργοπορούν την κάρτα γραφικών/οδηγό της κάρτας γραφικών - μερικοί χρήστες μπορεί να το αισθάνονται αργό ακόμα και όταν χρησιμοποιούν όπως πρέπει. Έτσι είτε απενεργοποιήστε εντελώς τα εφέ - ή σκεφτείτε τι ακριβώς εφέ δεν εκτελούνται καλά με συγκεκριμένο συνδυασμό των καρτών γραφικών και οδηγών, και απενεργοποιήστε μόνο τα συγκεκριμένα εφέ.

Επισκεφθείτε στο systemsettings => Desktop Effects (στο KDE SC 4.4 και παλιότερο θα το βρείτε στο systemsettings => Desktop => Desktop Effects)ΒΗΜΑ 4: Απενεργοποιήστε το Strigi

Το Strigi είναι πρόγραμμα κατηγοριοποίησης αρχείων, αυτό που βοηθάει είναι δυνατή η "Αναζήτηση Υπολογιστή". Μπορεί επίσης να είναι και λόγος καθυστέρησης πηγών του συστήματος που εξαρτάται από διάφορα θέματα. Σε μερικές διανομές θα είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Εαν δεν χρησιμοποιείτε την λειτουργία της Αναζήτησης, σιγουρευτείτε ότι είναι απενεργοποιημένα από systemsettings => Desktop Search (στο KDE SC 4.4 και παλιότερο, θα το βρείτε στο systemsettings => Advanced => Desktop Search)Ακόμα πιστεύετε ότι το KDE είναι αργό;

Φυσικά υπάρχουν και άλλα πολλά μικρά tweaks που μπορείτε να το βελτιώσετε περισσότερο. Αλλά εάν τρέχετε KDE σε σχετικά σύγχρονο υπολογιστή, και ακόμα πιστεύετε ότι είναι αφόρητα αργό μετά από την εφαρμογή των παραπάνω βημάτων, πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε το γραφικό περιβάλλον IceWM, FVWM ή κάποιο υπέρ-ελαφρύ γραφικό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ:
KDE is slow – for dummies

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.