Χρήση του LiveCD GNOME 3 openSUSE

Πιθανό να έχετε κατεβάσει και κάψει σε cd, το ISO για να το δοκιμάσετε ή να έχετε πάρει το PromoDVD από κάποιο τραπεζάκι εκδήλωσης του openSUSE. Σας έχουν πει, θα το βάλετε στον υπολογιστή σας και θα τον ξεκινήσετε από το δισκάκι χωρίς να κάνετε κάποια αλλαγή-εγκατάσταση. Μπορείτε να δοκιμάσετε το περιβάλλον να δείτε αν σας αρέσει και μετά να το εγκαταστήσετε.

Για αναλυτικό οδηγό χρήσης του Gnome 3 επισκεφθείτε τις διευθύνσεις.
ΜΕΡΟΣ 1
ΜΕΡΟΣ 2

Εδώ λοιπόν θα δούμε αυτή τη διαδικασία. Πώς να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να δοκιμάσετε το λειτουργικό και αν σας αρέσει να προχωρήσετε στην εγκατάσταση.

1. Αφού τοποθετήσετε το δισκάκι στον υπολογιστή σας και εκκινήστε τον. Συνήθως πατώντας το F10 ή F12 σας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει ο υπολογιστής από το CD. Αν δεν γίνεται, τότε πρέπει να ρυθμίσετε το BIOS να εκκινεί από το CD/DVD. Αφού το κάνετε, θα δείτε την αρχική οθόνη:2. Αφού περιμένετε λίγο, θα σας βγάλει στην επόμενη οθόνη όπου πατώντας το F2 και αλλάξτε την γλώσσα σε Ελληνικά.:Η αλλαγή της γλώσσας στο σημείο αυτό δεν θα ανοίξει το σύστημα στα Ελληνικά. Θα έχει μόνο ορισμένα κομμάτια Ελληνικά, θα χρησιμοποιήσει το Ελληνικό πληκτρολόγιο κλπ.

3. Πατήστε το πλήκτρο Enter του πληκτρολογίου σας και περιμέντε μέχρι να ανοίξει πλήρως το σύστημα.4. Έχετε φτάσει στο σημείο που έχει ανοίξει πλήρως το σύστημα:Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά προγράμματα που κοιτούν οι περισσότεροι:

1. Χρήση menu

Σέρνοντας το ποντίκι επάνω στο Δραστηριότητες (ή πατώντας επάνω στο δραστηριότητες) θα εμφανιστεί το περιβάλλον:Εδώ μπορούμε:
- Να τρέξουμε τα προγράμματα από την μπάρα με τα αγαπημένα (πχ Firefox όπως θα δούμε αργότερα).
- Να δακτυλογραφήσουμε το πρόγραμμα στο πεδίο που λέει Type to search.
- Να πατήσουμε στην λέξη Εφαρμογές, όπου θα μας επιστρέψει όλα τα εικονίδια των εγκατεστημένων εφαρμογών.2. Internet

Μετακινούμε το ποντίκι επάνω αριστερά στο Δραστηριότητες και επιλέγουμε από την μπάρα αγαπημένων το Firefox.Θα ανοίξει ο φυλλομετρητής Firefox και μπορείτε να περιηγηθείτε σε σελίδες της αρεσκείας σας.3. Επεξεργαστής κειμένου

Μετακινούμε το ποντίκι επάνω αριστερά στο Δραστηριότητες και επιλέγουμε από την μπάρα αγαπημένων το Libre Office.Ή εναλλακτικά μετακινούμαστε στο Εφαρμογές > Γραφείο > Libre Office.Και περιμένετε να ανοίξει.Όταν ανοίξει, μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε (ή να επεξεργαστείτε κάποιο αρχείο από το USB σας).Να πούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε γλώσσα με τα πλήκτρα Alt+Shift. Αυτό γίνεται διότι στην αρχή επιλέξαμε τα Ελληνικά ως γλώσσα.

4. Μετακίνηση στον δίσκο με τα αρχεία.

Μετακινούμε το ποντίκι επάνω αριστερά στο Δραστηριότητες και επιλέγουμε από την μπάρα αγαπημένων το Files.Θα ανοίξει το πρόγραμμα Nautilus που είναι το πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων. Θα δείτε όλο το δίσκο με τα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα.5. Προβολή ανοικτών παραθύρων.

Σε περίπτωση που έχετε 2 ανοικτά παράθυρα, αντί να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό συνδυασμό ALT+TAB, μπορείτε να σύρετε το ποντίκι επάνω αριστερά στις δραστηριότητες και να σας εμφανίσει πόσα και ποια παράθυρα έχετε ανοικτά.6. Έξοδος από το σύστημα

Για να κλείσετε τον υπολογιστή σας, πατήστε στο Live-CD User.Πατήστε το αριστερό Alt για να αλλάξει από Suspend σε Power off.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.