Χρήση του LiveCD GNOME openSUSE

Πιθανό να έχετε κατεβάσει και κάψει σε cd, το ISO από την διεύθυνση http://www.opensuse.org/el/ για να το δοκιμάσετε ή να έχετε πάρει το PromoDVD από κάποιο τραπεζάκι εκδήλωσης του openSUSE. Σας έχουν πει, θα το βάλετε στον υπολογιστή σας και θα τον ξεκινήσετε από το δισκάκι χωρίς να κάνετε κάποια αλλαγή-εγκατάσταση. Μπορείτε να δοκιμάσετε το περιβάλλον να δείτε αν σας αρέσει και μετά να το εγκαταστήσετε.
Εδώ λοιπόν θα δούμε αυτή τη διαδικασία. Πώς να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να δοκιμάσετε το λειτουργικό και αν σας αρέσει να προχωρήσετε στην εγκατάσταση.

1. Αφού τοποθετήσετε το δισκάκι στον υπολογιστή σας και εκκινήστε τον. Συνήθως πατώντας το F10 ή F12 σας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει ο υπολογιστής από το CD. Αν δεν γίνεται, τότε πρέπει να ρυθμίσετε το BIOS να εκκινεί από το CD/DVD. Αφού το κάνετε, θα δείτε την αρχική οθόνη:2. Αφού περιμένετε λίγο, θα σας βγάλει στην επόμενη οθόνη όπου πατώντας το F2 και αλλάξτε την γλώσσα σε Ελληνικά.:Η αλλαγή της γλώσσας στο σημείο αυτό δεν θα ανοίξει το σύστημα στα Ελληνικά. Θα έχει μόνο ορισμένα κομμάτια Ελληνικά, θα χρησιμοποιήσει το Ελληνικό πληκτρολόγιο κλπ.

3. Πατήστε το πλήκτρο Enter του πληκτρολογίου σας και περιμέντε μέχρι να ανοίξει πλήρως το σύστημα.4. Έχετε φτάσει στο σημείο που έχει ανοίξει πλήρως το σύστημα:


Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά προγράμματα που κοιτούν οι περισσότεροι:

1. Χρήση menu

Πατώντας στο Computer θα ανοίξει το menu.Εδώ στα δεξιά βλέπουμε εργαλεία συστήματος (YaST, Έξοδος κλπ) και στα αριστερά βλέπουμε:
- Το πεδίο όπου μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση.
- Την ομάδα των εφαρμογών, η οποία χωρίζεται σε αγαπημένες εφαρμογές (εφαρμογές που ο χρήστης χρησιμοποιεί συνέχεια) και σε περισσότερες εφαρμογές, που πατώντας το κουμπί εκείνο, θα εμφανιστούν όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές.- Η ομάδα των Εγγράφων (θα το δούμε αργότερα).- Και η ομάδα των τοποθεσιών (θα το δούμε αργότερα).2. Internet

Αφού πατήσουμε το Computer, ανοίγει το menu των εφαρμογών. Εκεί επιλέγουμε το Firefox, αφού είναι ήδη στις αγαπημένες εφαρμογές.Θα ανοίξει ο φυλλομετρητής Firefox και μπορείτε να περιηγηθείτε σε σελίδες της αρεσκείας σας.3. Επεξεργαστής κειμένου

Για να ανοίξετε τον επεξεργαστή κειμένου, μετακινηθείτε στο Computer > Documents > New DocumentΚαι περιμένετε να ανοίξει.Όταν ανοίξει, μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε (ή να επεξεργαστείτε κάποιο αρχείο από το USB σας).Να πούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε γλώσσα με τα πλήκτρα Alt+Shift. Αυτό γίνεται διότι στην αρχή επιλέξαμε τα Ελληνικά ως γλώσσα.

4. Μετακίνηση στον δίσκο με τα αρχεία.

Μετακινηθείτε Computer > Places.Εδώ θα βρείτε όλους τους βασικούς φακέλους που υπάρχουν στο σύστημα. Πατώντας στο HOME, ή εναλλακτικά επάνω στην επιφάνεια εργασίας στο linux's HomeΘα ανοίξει το πρόγραμμα Nautilus που είναι το πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων. Θα δείτε όλο το δίσκο με τα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα.5. Έξοδος από το σύστημα

Για να κλείσετε τον υπολογιστή σας, μετακινηθείτε στο Computer > Shut Down.Και πατήστε Shut Down.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.