Χρήση του LiveCD KDE openSUSE

Πιθανό να έχετε κατεβάσει και κάψει σε cd, το ISO από την διεύθυνση http://www.opensuse.org/el/ για να το δοκιμάσετε ή να έχετε πάρει το PromoDVD από κάποιο τραπεζάκι εκδήλωσης του openSUSE. Σας έχουν πει, θα το βάλετε στον υπολογιστή σας και θα τον ξεκινήσετε από το δισκάκι χωρίς να κάνετε κάποια αλλαγή-εγκατάσταση. Μπορείτε να δοκιμάσετε το περιβάλλον να δείτε αν σας αρέσει και μετά να το εγκαταστήσετε.
Εδώ λοιπόν θα δούμε αυτή τη διαδικασία. Πώς να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να δοκιμάσετε το λειτουργικό και αν σας αρέσει να προχωρήσετε στην εγκατάσταση (μπορείτε να βρείτε πως να το κάνετε εδώ).

1. Αφού τοποθετήσετε το δισκάκι στον υπολογιστή σας και εκκινήστε τον. Συνήθως πατώντας το F10 ή F12 σας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει ο υπολογιστής από το CD. Αν δεν γίνεται, τότε πρέπει να ρυθμίσετε το BIOS να εκκινεί από το CD/DVD. Αφού το κάνετε, θα δείτε την αρχική οθόνη:2. Αφού περιμένετε λίγο, θα σας βγάλει στην επόμενη οθόνη:Εδώ σας περιγράφει τι θέλετε να κάνετε. Στην δοκιμή έχουμε το LiveCD. Έτσι έχει μόνο το KDE.
Αν ήταν το PromoDVD θα είχε την επιλογή και για το Gnome.

3. Πατήστε το F2 και αλλάξτε την γλώσσα σε Ελληνικά.Η αλλαγή της γλώσσας στο σημείο αυτό δεν θα ανοίξει το σύστημα στα Ελληνικά. Θα έχει μόνο ορισμένα κομμάτια Ελληνικά, θα χρησιμοποιήσει το Ελληνικό πληκτρολόγιο κλπ.

4. Πατήστε το πλήκτρο Enter του πληκτρολογίου σας και περιμέντε μέχρι να ανοίξει πλήρως το σύστημα.

5. Έχετε φτάσει στο σημείο που έχει ανοίξει πλήρως το σύστημα:Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά προγράμματα που κοιτούν οι περισσότεροι:

1. Internet

Πατώντας στην μπάρα τον FirefoxΘα ανοίξει ο φυλλομετρητής Firefox και μπορείτε να περιηγηθείτε σε σελίδες της αρεσκείας σας.2. Χρήση menu

Πατώντας κάτω το κεφάλι της σαύρας, θα ανοίξει το menu που έχει όλα τα προγράμματα.

Καταρχήν, εμφανίζει όλα τα αγαπημένα, τα προγράμματα που ανοίγετε πιο συχνά, μπορείτε να τα έχετε συγκεντρωμένα όλα εδώ.Στο Applications θα βρείτε όλες τις εφαρμογές που έχει εγκατεστημένες το LiveCD. Τις έχει χωρισμένες ανά κατηγορία, ώστε να είναι ευκολότερο για τον χρήστη να ανοίξει κάποια εφαρμογή.Στο Computer, μπορεί κάποιον να βρει τον κατάλογο όπου αποθηκεύει τα αρχεία του, έως και πιο προχωρημένα θέματα, τον εγκαταστάτη νέων προγραμμάτων και το YaST το οποίο είναι το εργαλείο διαχείρισης όλου του υπολογιστή.Στο recently used θα βρείτε τις εφαρμογές ή αρχεία που χρησιμοποιήσατε τελευταία.Και τέλος στο Leave μπορείτε να αποσυνδεθείτε ή να σβήσετε τον υπολογιστή σας.3. Επεξεργαστής κειμένου

Για να ανοίξετε τον επεξεργαστή κειμένου, μετακινηθείτε στο Applications> OfficeΕπιλέξτε Office (LibreOffice).Και περιμένετε να ανοίξει.Όταν ανοίξει, μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε (ή να επεξεργαστείτε κάποιο αρχείο από το USB σας).Να πούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε γλώσσα με τα πλήκτρα Alt+Shift. Αυτό γίνεται διότι στην αρχή επιλέξαμε τα Ελληνικά ως γλώσσα.

4. Έξοδος από το σύστημα

Για να κλείσετε τον υπολογιστή σας, μετακινηθείτε στο Leave και επιλέξτε Shut Down.Και πατήστε Turn off your computer.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.