Εντυπώσεις από το Desktop Summit 2011
Πρώτη μου έξοδος από τα σύνορα της Ελλάδας για να παρακολουθήσω συνέδριο που αφορά το Ελεύθερο Λογισμικό. Ενθουσιασμένος!!! Γνώρισα πολλά άτομα και την νοοτροπία τους. Τολμώ να πω, καμία σχέση με τα Ελληνικά δεδομένα.
Το Desktop Summit 2011 είναι ένα συνέδριο που οργανώνεται από κοινού από τις κοινότητες GNOME και KDE. Διοργανώθηκε στο Βερολίνο από 6 έως 12 Αυγούστου 2011 στο Πανεπιστήμιο Humboldt.
Αναλύθηκαν αρκετά τεχνικά θέματα. Προσωπικά δεν κατάλαβα και πολλά, ακόμα και όταν μου αναλύθηκαν στα Ελληνικά από τον φίλο Θοδωρή Χατζημίχο (tampakrap). Βρήκα ενδιαφέρουσες ομιλίες που αφορούσαν τις κοινότητες. Σχεδόν όλες οι ομιλίες ήταν την 1η μέρα.
Σημεία που μου μείνανε:
1. Από την ομιλία Degrees of Playing Nice: Large Companies in Open Source του Dirk Hohndel, αναφέρθηκε να φτιάχνουμε τεκμηρίωση σε ότι κάνουμε (με αυτό τον τρόπο μπορούν να κάνουν και άλλα μέλη το ίδιο μέσα στην κοινότητα), να ρωτάμε τους τελικούς χρήστες για feedback (οι προγραμματιστές δεν το κάνουν συνήθως και το προϊόν βγαίνει να είναι χρήσιμο μόνο για τους ίδιους) ,να μην μπλεκόμαστε με εταιρίες όταν κάνουμε ένα έργο (ίσως γιατί μετά θα θέλουν να το υιοθετήσουν).
2. Στην ομιλία Get new contributors (and diversity) through outreach του Asheesh Laroia , μου έκανε εντύπωση το γεγονός που αύξησε το ποσοστό των γυναικών από 2% στο 18% σε ένα χρόνο. Ανέφερε μερικές τεχνικές πως μπορεί να γίνει. Πιθανό να μην εφαρμόζονται στην χώρα μας λόγω νοοτροπίας. Όμως πρέπει να το δοκιμάσουμε.
3. Η ομιλία που μου άρεσε περισσότερο ήταν η Navigators and Explorers: A Leadership Model for Open Source Teams του Aaron Seigo. Ηγέτης δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Μια κοινότητα για να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, πρώτον πρέπει να θέσει στόχους τι θέλει να κάνει και μετά καλό θα είναι να χωριστεί σε μικρότερες ομάδες που θα αναλαμβάνουν ένα project. Εκεί θα υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, ο οποίος μπορεί να αναφέρει (καλύτερα στην λίστα γιατί είμαστε εθελοντές και όχι υπάλληλοι) τα αποτελέσματα κάθε φορά. Γενικά ανέφερε τρόπους που μπορούν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά κοινότητες Ελεύθερου λογισμικού.
Γενικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ. Σύντομα θα βγουν και βίντεο των ομιλιών.
Όμως η εκδήλωση δεν ήταν ομιλίες και κώδικας. Πολλά πάρτυ, αγώνας ποδοσφαίρου και βόλλευ και πολύ διασκέδαση. Η ιδέα του Καραόκι ήταν όλα τα λεφτά.
Χάρηκα που συνάντησα άτομα της κοινότητάς μας όπως ο Jos, ο Andreas, o Bruno και η Izabel κλπ. Με τα άτομα αυτά μιλάω και συνεργάζομαι καθημερινά χωρίς να τους έχω συναντήσει. Επίσης άτομα τα οποία δεν γνώριζα όπως ο Izmael, ο Bernard, o Xavier, ο Andrea.
Jos, Εγώ
Andreas, Εγώ
Όμως δεν ήταν μόνο αυτοί. Συνάντησα το Mark Shuttleworth (ο οποίος κάθισε πίσω από εμάς στην ουρά στο εστιατόριο για το μεσημεριανό), τον Mark Kretschmann (μας έδειξε και το τατουάζ με το amarok), την Claudia του KDE, τον Manuel "Sputnick" Nickschas του Quassel (έμενε στο ίδιο δωμάτιο με τον φίλο Θοδωρή και τον Γιώργο Κιαγιαδάκη) κ.α.
Izabel Valverde, Mark Shuttleworth, Εγώ
Ευχάριστη έκπληξη, την ώρα που μπαίναμε για την ομαδική φωτογραφία, μας μίλησε μια κοπελιά (μου διαφεύγει το όνομά της) από το aMSN. Ήταν η μόνη Ελληνίδα που συναντήσαμε στο συνέδριο.
Όταν πας σε μια τέτοια πόλη, πρέπει να δεις και πράγματα εκτός συνεδρίου. Έτσι και κάναμε με τους φίλους.
Υπάρχει πολύ φωτορεπορτάζ. Βρείτε το στην διεύθυνση στο Picasa.
Leave a Comment