PCLinuxOS για παιδιά (πρό)σχολικής ηλικίας

Με αφορμή του PclinuxOS Edu για παιδιά, σκέφτηκα να “πειράξω” λίγο την αρχική έκδοση και να τη φέρω λίγο πιό κοντά στα ελληνικά μέτρα για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα livecd (cd που ξεκινάει σε ενα pc χωρίς να χρειάζεται ή να παρεμβαίνει στο λειτουργικό του) που συγκεντρώνει αρκετές ενδιαφερουσες εφαρμογές/παιχνίδια ανοικτού κώδικα για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

Η “ελληνική έκδοση” έχει μερικές βελτιώσεις(νομίζω), έτσι, εκτός απο το ότι τρέχει σε “παλιά και μικρά PC” , όπως η ξένη (RAM : 384 MB minimum /8 gb χώρος δίσκου) περιλαμβάνει και δυνατότητα πιό πλούσιου GNOME γραφικού περιβάλλοντος, Open Office for Kids αλλά και έχει βελτιωμένη (παλι κατα την αποψη μου) αρχική οθόνη χρήστη στην οποία έχουν αφαιρεθεί τα μενού που θα μπερδέψουν ένα παιδί αλλα και το σύνολο σχεδόν των εφαρμογών με μορφή εικονιδίων στην επιφάνεια!



Μετά την έναρξη....



στην αρχική επιφάνεια εργασίας του χρήστη BOB (username “bob_1” password “1”)
προσέξτε για να μπείτε στο internet ο firefox βρίσκεται μόνο στην αναδυόμενη μπάρα (1) . Εκεί θα βρείτε επίσης utility για καταναγκασμό κλεισίματος εφαρμογών (αν κάτι “κολλήσει”) ή για ρύθμιση ώρας προγραμματισμένου κλεισίματος- 2)

Η μπάρα αποσύρεται αν φύγει το mouse (3)



.....για να αποσυνδεθείτε χρησιμοποιείτε δεξί κλίκ





αν στην οθόνη του χρήστη επιλέξετε GNOME/openbox, το περιβάλλον αλλάζει

Ομολογώ δεν άντεξα και κατήργησα την κάτω μπάρα του GNOME.H πάνω όμως δίχνει και τις ανοιχτές εφαρμογές!



Ο χρήστης Jane_2 είναι λίγο πιό “σοβαρός” ...για μεγαλύτερα παιδιά....



Σημειώστε πως ο διαχειριστής (root – password “root”) έχει και τη δυνατότητα εγκατάστασης του cd στο σκληρό σας δίσκο σαν 2ο εναλλακτικό λειτουργικό (επιλογή κατα την εκκίνηση)



...φυσικά μετά την εγκατάσταση ολόκληρα τα αποθετήρια του pclinuxos είναι διαθέσιμα με παιχνίδια και “παιχνίδια”= 13.500(!) εφαρμογές για μικρούς και μεγάλους χρήστες.

Mπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Περιμένουμε σχόλια!!!
Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.