Οδηγός αγορών-πωλήσεων στο Ebay

Με το παρόν topic θέλω να ξεκινήσω ένα μικρό οδηγό σχετικά με το πως μπορεί κάποιος να αγοράσει από το Ebay και πως μπορεί να πουλήσει στο Ebay.

Δεν είμαι κάποιος επαγγελματίας αλλά ούτε και γνωρίζω πάρα πολλά γι' αυτό ζητώ και την βοήθεια των πιο έμπειρων να συμπληρώσουν τον οδηγό με δικές τους εμπειρίες, σχόλια. Θα ξεκινήσω τον οδηγό με το πως μπορεί κανείς να αγοράσει με ασφάλεια, τι να προσέξει και σε επόμενο post θα δούμε και το πως μπορεί κάποιος να πουλήσει κάποιο αντικείμενό του.

Ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε αυτούς που φοβούνται να αγοράσουν (πόσο μάλλον να πουλήσουν), αλλά και στους έμπειρους που πιθανό να τους ξεφεύγει κάποια λεπτομέρεια. Όπως αναφέρω και παραπάνω, όλα προέρχονται από ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ εμπειρία και επουδενή δεν θέλω να μου χρεωθεί κάποια αποτυχία.

Ο οδηγός θα συμπληρώνεται με νέα στοιχεία κατα καιρούς.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ

1. Δημιουργήστε ένα account στο Ebay (προτιμήστε http://www.ebay.co.uk ή http://www.ebay.ie αφού και τα 2 είναι στα Αγγλικά (αφενός για να καταλαβαίνετε τι λέει, αφετέρου γιατί το ένα είναι και σε Euros). Η διαδικασία είναι απλή και παίρνει λίγα μόνο λεπτά. Ο λογαριασμός που θα δημιουργήσετε ισχύει και για όποιο άλλο Ebay θέλετε να επισκευθείτε (Γερμανικό, Ιταλικό, Αμερικάνικο κλπ).

2. Δημιουργήστε ενα κωδικό στο http://www.paypal.com. Αυτό θέλει μεγάλη ανάλυση. Γιατί να κάνω λογαριασμό αφού έχω πιστωτική; Για να μην μακρηγορούμε, ο λόγος που είναι καλό να "ψωνίζετε" όχι μόνο από το Ebay αλλά και από αλλού είναι η ασφάλεια. Δεν δίνετε τον αριθμό της κάρτας σας ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ.
Εγώ προσωπικά έχω συνδέσει τον λογαριασμό paypal που έχω με χρεωστική κάρτα. Εσείς μπορείτε να συνδέσετε με πιστωτική ή ακόμα και με προπληρωμένη πιστωτική κάρτα (μάλλον ο πιο σίγουρος τρόπος).
Με την σύνδεση του λογαριασμού σας θα πρέπει να γίνετε Verified Member. Ο τρόπος και ο λόγος περιγράφονται στο Paypal.
Όταν συνδεθεί ο λογαριασμός θα σας κρατήσουν 3 Euros (τόσο ήταν όταν μπήκα εγώ). Στην ανάλυση του λογαριασμού που θα σας έρθει από την τράπεζα θα περιγράφει ένα κωδικό τον οποίο πρέπει να μπείτε στον λογαριασμό σας του Paypal και να τον εισάγετε ώστε να σας επιστρέψει πίσω το ποσό.

ΚΑΙ οι 2 κωδικοί να είναι οι απλοί για να κάνετε απλές αγορές. Υπάρχουν και λογαριασμοί business κλπ στους οποίους σε χρεώνουν ένα ποσό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα στοιχεία σας να είναι πραγματικά. Μερικοί φοβούνται την όλη διαδικασία και μου λένε ότι θέλουν να βάλουν ψευδή στοιχεία. Δεν υπάρχει λόγος τότε να γραφτείτε στο Ebay-Paypal.

ΑΓΟΡΕΣ

Μπορείτε να ψάξετε το αντικείμενο που θέλετε, είτε να ψάξετε την κατηγορία για να καταλήξετε σε αυτό που θέλετε.

Τα σημεία προσοχής πριν την αγορά είναι:


1. ΚΟΙΤΑΤΕ το FEEDBACK!!! Είναι το μοναδικό κριτήριο αξιόπιστης συναλλαγής με κάποιο άτομο που δεν γνωρίζετε, δεν έχετε δει και δεν ξέρετε που βρίσκεται. Δείτε τα σχόλια που αφήνουν άλλοι αγοραστές. Προσπαθήστε να είναι πάνω από 1000. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι για την συναλλαγή σας. Μην αποθαρρύνεστε από ένα αρνητικό feedback σχόλιο. Μπορεί να έχει συμβεί οτιδήποτε. Να επιλέγετε κάποιους που είναι Power Sellers και έχουν και αστεράκια. Θεωρείται ότι είναι πιο σίγουρο αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Μπορεί κάποιος Power Seller να βαρέσει κανόνι και να χάσετε τα λεφτά σας.
Μου έχει τύχει προσωπικά να έχω ψωνίσει και να έχει χαθεί το δέμα (είτε γιατί στάλθηκε μέσα σε γιορτές/αργίες που τα ταχυδρομεία μας πάσχουν, είτε μπορεί να μην το έχει στείλει). Μετά από επικοινωνία μας, ξαναέστειλε δέμα. Επειδή δεν το παρέλαβα, μου επέστρεψε πίσω τα λεφτά μου στο ακέραιο.
Τώρα θα μου πείτε, αν κάποιος ξεκινάει τώρα την επιχείρησή του και δεν έχει πολλά θετικά σχόλια, να αγοράσω από αυτόν; Στο σημείο αυτό παίζει το κριτήριο της επικοινωνίας (θα το δούμε παρακάτω).

eBay Buyer Protection. Υπάρχει τυποποιημένη διαδικασία για την περίπτωση που κάτι δεν πάει όπως το περιμέναμε. Καλά θα ήταν να την έχετε διαβάσει πριν συμβεί η στραβή, ώστε να γνωρίζετε πως πρέπει να αντιδράσετε.
Step-by-Step Guide to Buyer Protection
Item Not Received or Significantly Not as Described Process
PayPal Buyer Protection

2. Μετά την παραλαβή ΠΑΝΤΑ πρέπει να αφήνετε θετικό FEEDBACK στον αγοραστή, ώστε να αφήσει και αυτός θετικό FEEDBACK σε εσάς. Γιατί χρειάζεται αυτό; Αν σας ενδιαφέρει να πουλήσετε κάποιο αντικείμενο, πρέπει να έχετε θετικό FEEDBACK.

3. Χρησιμοποιήστε το κριτήριο της επικοινωνίας. Τι σημαίνει αυτό; Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τον πωλητή και δείτε πόσο γρήγορα θα απαντήσει αλλά και τι θα σας απαντήσει. Βέβαια αυτό είναι τελείως υποκειμενικό. Μπορεί να είναι καλός στα λόγια και τελικά να σας αποσπάσει χρηματικό ποσό. Να ξέρετε όμως ότι το ebay θα τον κυνηγήσει σε τέτοια περίπτωση, ενώ εσείς θα αποζημειωθείτε.

4. ΠΑΝΤΑ πληρώνετε με Paypal. Ο πλέον ασφαλής τρόπος για πληρωμές όσον αφορά τις αγορές απ' το eBay, είναι το PayPal. Γιατί; Η ασφάλεια που προσφέρει το eBay σε περίπτωση που δεν παραλάβετε το αντικείμενό σας πχ, ισχύει μόνο αν είχατε πληρώσει έτσι! Συνιστώ να αποφεύγονται όλοι οι άλλοι τρόποι, όπως καταθέσεις σε λογαριασμούς, Western Union, ταχυδρομικές επιταγές κτλ. Ουσιαστικά πληρώνετε με το E-mail σας.

5. Χώρα Πωλητή. Αν ο πωλητής βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να παραγγείλουμε αβέρτα. Αν όμως βρίσκεται εκτός ΕΕ και το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει ξεπερνάει τα $45 χωρίς τα έξοδα αποστολής, πρέπει στην δαπάνη που θα κάνουμε να υπολογίσουμε τα τελωνειακά κερατιάτικα.
Τελωνειακά Κερατιάτικα: Φαντάζομαι ότι ξέρετε πως στην χώρα μας υπάρχει ένα πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα! Ειδικά τελευταία, οι τελωνειακοί χρεώνουν ότι θέλουν. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα έντυπα αποδεικτικά της τιμής του προϊόντος στα πλαίσια του αφορολόγητου! Εδώ μιλάμε για αντικείμενα αγορασμένα εκτός ΕΕ και με τιμή πάνω από $45 χωρίς τα έξοδα αποστολής. Ζητάμε τρία απλά πραγματάκια από τον πωλητή, καλύτερα να το κάνουμε πριν ακόμα κλείσει η δημοπρασία. Στα χαρτιά του δέματος να δηλώσει αξία μικρότερη από $45, αν εκδίδει αποδείξεις να μην την βάλει μέσα στο δέμα αλλά να τη στείλει σ' έναν φάκελο ξεχωριστά και τέλος να μαρκάρει το αντικείμενο σαν gift. Μ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε το τελωνείο, αλλά θυσιάζετε την ασφάλεια του δέματος η οποία πρέπει να συμφωνεί με την αναγραφόμενη αξία του προϊόντος! Προσωπικά, προτιμώ να αποφύγω το τελωνείο!
Αυτό είναι επικίνδυνο σε περίπτωση ακριβής αγοράς γιατί αν χαθεί δεν παίρνετε τίποτα πίσω. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά λύση αποτελεί ιδιόκτητη εταιρία μεταφορών (πχ FedEx, Ups κλπ)

6. Έξοδα Αποστολής. Εξαρτώνται από τέσσερα πράγματα: βάρος, όγκος, απόσταση που θα διανύσουν και φυσικά απ' τη βιασύνη του αγοραστή. Εδώ δεν τίθεται θέμα συμβουλής ή επιλογής αν εξαιρέσουμε τον τελευταίο παράγοντα που είναι καθαρά υποκειμενικός.

7. Να ζητάτε tracking code για τα δέματά σας (αν βέβαια σας τα στέλνουν έτσι). Είναι λιγουλάκι δύσκολο να χαθεί το δέμα σας.

8. Το Ebay θέλει ψάξιμο. Όχι μόνο το Αγγλικό αλλά ψάξτε και στα Ασιατικά. Οι Άγγλοι είναι πολύ αξιόπιστοι, οι Γερμανοί έχουν φοβερές τιμές αλλά θέλουν τραπεζική κατάθεση, οι Ιταλοί έχουν λίγα πράγματα αλλά καλά, οι Ασιάτες έχουν καλά πράγματα και απίστευτα φθηνά (τηλεοπτικές σειρές σε DVD με κουτιά στα αγγλικά, πιο φθηνά από άγραφα DVD).

9. Μην ψάχνετε μόνο σε ηλεκτρονικά αλλά και σε άλλα αντικείμενα. Ρούχα, τσάντες, καλλυντικά κα.

10. Υπάρχει η επιλογή να ψάξετε αντικείμενα που μπορείτε να δημοπρατήσετε ή να αγοράσετε αμέσως (buy now). Συνήθως η δημοπράτηση φτάνει στην αγορά του buy now. Αν σας ενδιαφέρει να δημοπρατήσετε, μπορείτε να ρωτήσετε τον αγοραστή αν έχει κάποια τιμή που θέλει να φτάσει το αντικείμενο για να πουληθεί (δεν θυμάμαι πως ακριβώς λέγεται στα αγγλικά). Αν δημοπρατείτε, θα πρέπει να κοιτάτε συχνά αν κάποιος άλλος έδωσε μεγαλύτερη προσφορά και να δώσετε εσείς μεγαλύτερη. Συνήθως γίνεται χαμός στο κλείσιμο της δημοπρασίας και πρέπει να είστε πάνω από τον υπολογιστή σας. Υπάρχουν και υπηρεσίες-εργαλεία που βάζετε την δημοπρασία που ενδιαφέρεστε και δίνει μόνο του το ποσό αν τυχόν το χτυπήσει κάποιος άλλος χρήστης.

11. Το Ebay δεν δίνει πίσω ΠΟΤΕ πάνω από 200 Euros σε περίπτωση απατεωνιάς. Και αυτά τα παίρνετε μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και βάσανα. Σκεφτείτε επομένως να αγοράσετε κάτι που στοιχίζει τόσο.

12. Μην δέχεστε προσφορά εκτός Ebay (από τον πωλητή). Αφενός είναι παράνομο, αφετέρου αν τυχόν είναι απατεωνιά (ΣΙΓΟΥΡΟ) δεν μπορείτε να αποδείξετε στο Ebay ότι πέσατε θύμα απάτης αφού το αντικείμενο δεν πέρασε μέσα από το κανάλι τους.

13. Πως υπολογίζετε την τελική πληρωμή. Προσωπικά χρησιμοποιώ το XE. Μέσα στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα είναι η ερώτηση: Γιατί να πληρώσω προμήθεια στο Ebay-Paypal; Η απάντηση είναι απλή νομίζω. Γιατί προσφέρουν μια υπηρεσία. Ο αγοραστής "φαίνεται" να πληρώνει μόνο προμήθεια στο Paypal. Στην ουσία ο πωλητής τον χρεώνει στην τελική τιμή και τα έξοδά του στο Ebay. Όμως και αυτά αφενός δεν είναι πολλά, αφετέρου υπάρχει "κόλπο" του ξεκινήματος της δημοπρασίας από πολύ μικρό ποσό, πχ 0,99Euros (θα αναφερθεί αναλυτικά σε post για πώληση).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.