#GNOME: Παραμετροποίηση του Gnome-Shell με extensions (ΜΕΡΟΣ 4)

Το GNOME εξελίσσεται συνέχεια. Αισίως φτάσαμε στην έκδοση 3.10 (θα βγει στις 25 Σεπτεμβρίου). Εάν δεν σας αρέσει ακόμα, μπορείτε να το αλλάξετε με την χρήση των extensions. Στην έκδοση 3.8 έχει προστεθεί το gnome-classic-mode που με την χρήση των extensions έχετε την εμπειρία χρήσης του GNOME 2.32 (ή του MATE). Πολλοί χρήστες άλλαξαν από GNOME σε κάποιο άλλο GUI διότι δεν τους άρεσε το GNOME-shell. Απλά να ξέρετε ότι δεν είναι συμβατά όλα τα extensions με την έκδοση του GNOME που χρησιμοποιείτε.

Όσοι σας "αρέσει" το Unity, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω 2 extensions.

1. Bolt. Αναζητείτε το πρόγραμμα ή αρχείο που θέλετε.



2. Dash to Dock. Την μπάρα dash την εμφανίζει όταν έχετε σε πρώτο πλάνο το παράθυρο που δουλεύετε και μετακινήσετε το mouse στην άκρη. Επίσης όταν δεν έχετε ανοικτό κάποιο παράθυρο, εμφανίζει την μπάρα (σαν το Unity). Μπορείτε να την ρυθμίσετε βέβαια όπως θέλετε (μέγεθος κλπ).



Με τα παραπάνω 2 extensions αλλάζετε το GNOME σας να μοιάζει με το Unity.

3. Weather. Επειδή μου αρέσει γενικά να βλέπω τον καιρό, το έχω ξαναγράψει όταν ακόμα ήταν υπό ανάπτυξη.



4. Trash. Όταν σβήνουμε κάποιο αρχείο, μετακινείται στο κάδο ανακύκλωσης. Για να μην ψάχνετε, θα εμφανίζεται επάνω στην μπάρα σας ο κάδος ανακύκλωσης, όταν είναι γεμάτος.



5. Drop Down Terminal. Η χρήση του τερματικού είναι συχνή. Αρκετοί εκτελούν το guake. Στο GNOME μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το extension. Ως προεπιλογή είναι του κουμπί επάνω από το tab (το ~). Μπορείτε να το αλλάξετε σε F12. Θα κατεβαίνει λοιπόν ένα παράθυρο από επάνω όπως στην εικόνα.



6. Remove User Name. Αφαιρεί το όνομα χρήστη ή το πραγματικό σας όνομα από την επάνω δεξιά γωνία. Με αυτό το extension απλά αποκτάτε περισσότερο χώρο στην επάνω μπάρα.



7. TopIcons. Τοποθετεί τα εικονίδια (προγράμματα) από την μπάρα ειδοποιήσεων στην επάνω μπάρα. Με αυτό τον τρόπο είναι ορατά συνέχεια.



8. Web Search Dialog. Πατώντας τον συνδυασμό των πλήκτρων +space (+space για την 3.8) ανοίγει ένας διάλογος όπου γράφετε τι θέλετε να αναζητήσετε πχ στο Google. Ανοίγει τον browser και σας δείχνει το αποτέλεσμα. Μπορείτε βέβαια να ζητήσετε άλλες μηχανές αναζήτησης.



9. Skype Integration. Ενσωματώνει κάποιες λειτουργίες του Skype στο gnome-shell. Δείτε την φωτογραφία για να καταλάβετε.



10. appsearch. Ένα αρκετά χρήσιμο extension για να εγκαθιστάτε εύκολα κάποια προγράμματα. Όταν κάνετε την αναζήτηση, δεν ψάχνει μόνο τα προγράμματα ή αρχεία του υπολογιστή σας αλλά και προγράμματα από το αποθετήριο. Δουλεύει αβασάνιστα σε Ubuntu και Fedora.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.