Εγκατάσταση openSUSE 13.1 και πρώτες ρυθμίσειςΑπό τις 19 Νοεμβρίου είναι διαθέσιμη η έκδοση 13.1. Μπορείτε να την αποκτήσετε από την ιστοσελίδα των λήψεων. Προτιμήστε το DVD που έχει όλα τα γραφικά περιβάλλοντα (εάν έχετε 64bit σύστημα, προτιμήστε το αντίστοιχο DVD). Επίσης περιέχει και την Ελληνική γλώσσα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα liveDVD GNOME ή KDE. Εκεί δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελληνική γλώσσα. Πρέπει να ξεκινήσετε εγκατάσταση με Αγγλική γλώσσα και να αλλάξετε στην Ελληνική γλώσσα μετά την πλήρη εγκατάσταση (μέσα από το YaST και στη συνέχεια να ελέξετε στο System Settings του GNOME).

Αφού κατεβάσετε και κάψετε σε δισκάκι ή σε liveUSB (πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω τερματικού. Σε περίπτωση που δεν έχετε το pv εγκατεστημένο, είτε εγκαταστήστε το, είτε μην γράψετε τα |pv|dd), προχωράτε στην εγκατάσταση. Η εγκατάσταση είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ίδια (και με εικόνες) με την 12.3 που περιγράφεται εδώ. Μόνη διαφορά είναι η γλώσσα. Όπως περιγράφω και παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Ελληνικά από την αρχή, εάν χρησιμοποιείτε το DVD. Με επιφύλαξη εάν χρησιμοποιήσετε το liveDVD.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα ακολουθήσουν ορισμένες ρυθμίσεις (αυτές που κάνω εγώ προσωπικά).

1. Μια πλήρη ενημέρωση του συστήματος. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε όταν σας εμφανίσει ειδοποίηση, είτε ανοίγοντας το τερματικό και εκτελώντας την εντολή ως διαχειριστής:
zypper up


2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ CODECS

Αυτό γίνεται εύκολα με το 1-click-install:

http://opensuse-community.org/codecs-gnome.ymp

Εάν ενδιαφέρεστε να το κάνετε χειροκίνητα, πρέπει να εκτελέσετε τις παρακάτω εντολές:

zypper addrepo -f http://ftp.gwdg.de/pub/linux/packman/suse/13.1/ packman


και στη συνέχεια:
zypper install libxine2-codecs k3b-codecs ffmpeg lame gstreamer-0_10-plugins-bad gstreamer-0_10-plugins-ugly gstreamer-0_10-plugins-ugly-orig-addon gstreamer-0_10-plugins-ffmpeg libdvdcss2


3. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Τα παρακάτω προγράμματα πιθανό τα χρησιμοποιώ προσωπικά. Πιθανό να μην σας χρειάζονται όλα. Οπότε πράξτε ανάλογα.
zypper install mencoder pidgin thunderbird audacity chmsee mc filezilla gtranslator gnome-subtitles powertop gparted meld git guake hplip dropbox youtube-dl smplayer easytag epiphany gnome-common dconf-editor gcc aria2 imagewriter gnome-boxes make sox htop pv gnome-weather w32codec-all nspluginwrapper gnome-gmail gnome-gmail-notifier simplescreenrecorder


Επίσης προσθέτω το αποθετήριο openSUSE BuildService - GNOME:Apps. Ανοίξτε το YaST και επιλέξτε να ανοίξετε την λίστα των αποθετηρίων. Εκεί επιλέξτε το κουμπί Προσθήκη. Στο παράθυρο διαλόγου επιλέξτε Κοινοτικά Αποθετήρια και εκεί επιλέξτε να προθέσετε το αποθετήριο του GNOME (ή όποιο άλλο επιθυμείτε εσείς).

Επίσης εγκαθιστώ τα παρακάτω προγράμματα (δεν βρίσκονται στα αποθετήρια, οπότε πρέπει να τα κατεβάσετε από τις ιστοσελίδες τους):

* Skype: Έχει αναφερθεί σφάλμα Plulseaudio στην έκδοση 4. Η λύση του είναι στο τερματικό την εντολή PULSE_LATENCY_MSEC=60 skype.
* Teamviewer
* SmartGithg
* Virtualbox (αν και παραπάνω έχω προσθέσει το GNOME BOXES, υπάρχουν περιπτώσεις που έχω ήδη εγκατεστημένο κάποιο εικονικό σύστημα. Μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε το Extension Pack για να έχετε υποστήριξη USB).
* Google hangout
* Google Music Manager (εάν έχετε την υπηρεσία)
* Chromimum ή Chrome
* Google Earth
* Rapidsvn
* Yandex.disk (εκτέλεση yandex-disk setup)
* Luckybackup (έχουμε βάλει το deja-dup οπότε ίσως αυτό δεν χρειάζεται)
* Budgie (είναι player για μουσική και βίντεο)

Σε περίπτωση που θέλετε ένα πρόγραμμα που δεν μπορείτε να βρείτε, επισκεφθείτε την σελίδα:

http://software.opensuse.org/find


Πληκτρολογήστε το πρόγραμμα που θέλετε και επιλέξτε την έκδοση openSUSE 13.1 και προτιμήστε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα με το 1-click-install. Θα σας ζητήσει τον κωδικό σας και στη συνέχεια θα σας πληροφορήσει ποιά αποθετήρια θα προσθέσει, ποιά προγράμματα και απλά θα τα εγκαταστήσει (χωρίς κόπο).

4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΥΠΩΤΗ HP

Ως διαχειριστής, εκτελέστε στο τερματικό:

hp-setup


5. GNOME TWEAK TOOL

Ανοίξτε το Gnome-Tweak-Tool (μετακινήστε τον δρομέα στο Δραστηριότητες στην επάνω αριστερή γωνία και πληκτρολογήστε ώστε να εμφανιστεί το εικονίδιο).

ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ


Από την προηγούμενη έκδοση του GNOME, η αλλαγή γλώσσας πληκτρολογίου γίνεται με τα πλήκτρα Super+Space. Μπορείτε να το αλλάξετε στο γνωστό σας ALT+Shift. Βρείτε την επιλογή ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ και στο Συνδυασμοί Πλήκτρων για Αλλαγή Διάταξης Πληκτρολογίου (MODIFIERS-ONLY INPUT SOURCES) να επιλέξετε ALT+SHIFT.ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Το GNOME έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην έχετε "λερωμένη" την επιφάνεια εργασίας σας. Εάν επιθυμείτε να έχετε εσείς τον έλεγχο, βρείτε την επιλογή ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Desktop) και ενεργοποιήστε το Icons on Desktop.ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


Στο GNOME-shell έχουν αφαιρεθεί τα κουμπιά ελαχιστοποίησης-μεγιστοποίησης. Σε περίπτωση που θέλετε να τα εμφανίσετε, μπορείτε να πάτε στην επιλογή ΠΑΡΑΘΥΡΑ (Windows) και να ενεργοποιήσετε το Tittlebar buttons.Σε περίπτωση που θέλετε να μετακινήσετε τα κουμπιά στα αριστερά, ανοίξτε το dconf (το κάνατε εγκατάσταση παραπάνω), και μετακινηθείτε gnome>shell>overrides και αλλάξτε το button-layout από :close σε close,minimize,maximize:menu.6. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΧΡΗΣΤΗ)

Εδώ είναι 2 ρυθμίσεις που προεραιτικά μπορείτε να κάνετε.

ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ ΟΘΟΝΗΣ


Εάν δεν θέλετε να κλειδώνει η οθόνη κάθε φορά που μπαίνει η προφύλαξη οθόνης, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από το Ιδιωτικότητα>Κλείδωμα οθόνης.ΓΛΩΣΣΑ-ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ


Μερικές φορές δεν εγκαθίστανται όλα σωστά, οπότε πρέπει να ανοίξετε ΠΕΡΙΟΧΗ και ΓΛΩΣΣΑ και εκεί να ορίσετε στο Μορφές τα Ελληνικά και στις πηγές εισόδου να εισάγετε Αγγλικά και Ελληνικά.Δείτε τι νέο φέρνει η έκδοση openSUSE 13.1 με GNOME.

7. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ YaST

Όταν κάνετε μια εγκατάσταση, το YaST είναι ρυθμισμένο να κλείνει μετά την εγκατάσταση. Μερικοί χρήστες θέλουν να βλέπουν μια περίληψη τι έχει αλλάξει στον υπολογιστή τους. Αυτό μπορεί να αλλάξει ανοίγοντας μέσα από το YaST το /etc/sysconfig Editor > ‘System’ > GUI > Yast2 και την παράμετρο PKGMGR_ACTION_AT_EXIT από ‘close’, να την αλλάξετε σε ‘summary’.Επίσης ανοίγω την Ρύθμιση του Boot Loader και ελαχιστοποιώ τον χρόνο αναμονής στην αρχή από 8 δευτερόλεπτα σε 3.

Τέλος, επιδή το σύστημα έχει hostname κάποιο περίεργο όνομα, επιλέγω στο Ρυθμίσεις Δικτύου να αλλάξω το hostname σε κάτι που μου αρέσει (πχ openSUSE).

8. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ EXTENSIONS ΤΟΥ GNOME

Weather. Mου αρέσει γενικά να βλέπω τον καιρό (παραπάνω έκανα εγκατάσταση το gnome-weather).Dash to Dock. Την μπάρα dash την εμφανίζει όταν έχετε σε πρώτο πλάνο το παράθυρο που δουλεύετε και μετακινήσετε το mouse στην άκρη. Επίσης όταν δεν έχετε ανοικτό κάποιο παράθυρο, εμφανίζει την μπάρα (σαν το Unity). Μπορείτε να την ρυθμίσετε βέβαια όπως θέλετε (μέγεθος κλπ).Drop Down Terminal. Η χρήση του τερματικού είναι συχνή. Αρκετοί εκτελούν το guake. Στο GNOME μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το extension. Ως προεπιλογή είναι του κουμπί επάνω από το tab (το ~). Μπορείτε να το αλλάξετε σε F12. Θα κατεβαίνει λοιπόν ένα παράθυρο από επάνω όπως στην εικόνα.TopIcons. Τοποθετεί τα εικονίδια (προγράμματα) από την μπάρα ειδοποιήσεων στην επάνω μπάρα. Με αυτό τον τρόπο είναι ορατά συνέχεια.TaskBar. Τοποθετεί μια μπάρα δίπλα στις δραστηριότητες όπου μπορείτε να βάλετε εφαρμογές από το dash (favourites), εφαρμογές που εκτελούνται, εικονίδιο που εμφανίζει την επιφάνεια εργασίας κλπ.Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.