Νέα έκδοση openSUSE:42


Πολλοί νέοι χρήστες με ρωτάνε ποια ειναι η διαφορά μεταξύ openSUSE και SUSE.

Πολύ σύντομα, η διαφορά είναι η εξής:

SUSE είναι το εμπορικό-εταιρικό προϊόν της διανομής Linux. Με λίγα λόγια, πληρώνεις για την υποστήριξη των υπολογιστών.
Υπάρχουν 2 εκδόσεις του.

– SUSE Linux Enterprise Desktop (αφορά υπολογιστές εργασίας)
– SUSE Linux Enterprise Server (αφορά διακομιστές)

openSUSE είναι η κοινοτική έκδοση. Είναι ελεύθερη προς λήψη και χρήση από όλους. Ότι συμβαίνει στην κοινοτική έκδοση, καταλήγει στις εμπορικές εκδόσεις.
Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κοινοτική έκδοση, είναι ότι κυκλοφορεί ανά χρόνο (δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι 8 ή 12 μήνες) και έχει χρόνο επίσημης υποστήριξης, 2 κύκλους ζωής συν 2 μήνες (δηλαδή αν ο κύκλος νέας έκδοσης είναι 8 μήνες, τότε η υποστήριξη είναι 8+8+2=18 μήνες).


Τι είναι η openSUSE 42;

Στο τελευταίο συνέδριο ανακοινώθηκε από τον Richard Brown ότι ο πυρήνας για τα προϊόντα SUSE Linux Enterprise, θα είναι διαθέσιμος για το openSUSE project.

Γιατί ονομάστηκε openSUSE:42; Αρχικά να πω ότι το 42 είναι ιστορικός αριθμός για το SUSE. Η πρώτη έκδοση SUSE που κυκλοφόρησε ήταν η 4.2 (και όχι η 1.0 που θα περιμέναμε). Επίσης η πρώτη έκδοση YaST ήταν η 0.42. Η ονομασία και η έκδοση δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Το 42 προέρχεται από το όνομα του project στο open build service.

Στις λίστες διεξάγεται μια συζήτηση πως θα ονομαστεί η νέα έκδοση. Μερικές προτάσεις είναι Leap, Oak και Rock & Roll (σταθερή και κυλιόμενη έκδοση). Δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η openSUSE 42 έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει περίπου στην εποχή του συνεδρίου SUSECon, 2 – 6 Νοεμβρίου.

Επίσης γνωρίζουμε ότι το openSUSE 42 θα είναι έκδοση τύπου long-term με ενημερώσεις και συντήρηση από την κοινότητα και την SUSE.

Διαβάστε περισσότερα στα νέα του openSUSE.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.