Πρώτες κινήσεις μετά την εγκατάσταση openSUSE 13.2 (#GNOME)

Είδαμε πως να κάνουμε την εγκατάσταση της 13.2. Δεν τελειώσαμε εδώ. Πρέπει να εγκαταστήσουμε ορισμένα προγράμματα, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό το σύστημά μας.

1. Αναβάθμιση-Ενημέρωση

Αρχικά κάντε μια ενημέρωση. Πως μπορείτε να το κάνετε αυτό; Ανοίξτε το YaST και πατήστε το εικονίδιο Online Update.
Αν είστε του τερματικού, δώστε την εντολή:

zypper up

2. Εγκατάσταση CODECS

Αυτό γίνεται εύκολα με το 1-click-install:

http://opensuse-community.org/codecs-gnome.ymp

Εάν ενδιαφέρεστε να το κάνετε χειροκίνητα, πρέπει να εκτελέσετε τις παρακάτω εντολές:

zypper ar -f -n packman-essentials http://packman.inode.at/suse/openSUSE_13.2/Essentials/ packman-essentials
zypper ar -f -n packman-multimedia http://packman.inode.at/suse/openSUSE_13.2/Multimedia/ packman-multimedia

και στη συνέχεια:
zypper install libxine2-codecs k3b-codecs ffmpeg lame gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly gstreamer-plugins-ugly-orig-addon gstreamer-plugins-libav gstreamer-0_10-plugins-bad gstreamer-0_10-plugins-ugly gstreamer-0_10-plugins-ugly-orig-addon gstreamer-0_10-plugins-ffmpeg libdvdcss2 w32codec-all


3. Εγκατάσταση προγραμμάτων

Σε περίπτωση που θέλετε ένα πρόγραμμα που δεν μπορείτε να βρείτε στα αποθετήρια (YaST), επισκεφθείτε την σελίδα:

http://software.opensuse.org/find

Πληκτρολογήστε το πρόγραμμα που θέλετε και επιλέξτε την έκδοση openSUSE 13.2 και προτιμήστε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα με το 1-click-install. Θα σας ζητήσει τον κωδικό σας και στη συνέχεια θα σας πληροφορήσει ποιά αποθετήρια θα προσθέσει, ποιά προγράμματα και απλά θα τα εγκαταστήσει (χωρίς κόπο).

Κάποια ενδιαφέροντα προγράμματα τρίτων (δεν βρίσκονται στα αποθετήρια, οπότε πρέπει να τα κατεβάσετε από τις ιστοσελίδες τους) είναι:

* Skype: Για 64bit συστήματα, εγκαταστήστε τα παρακάτω

zypper install pulseaudio alsa-plugins-pulse alsa-plugins-pulse-32bit pavucontrol libv4l libv4l-32bit libv4l1-0 libv4l1-0-32bit libv4l2-0 libv4l2-0-32bit libv4lconvert0 libv4lconvert0-32bit libqt4 libqt4-x11 libqt4-dbus-1 libsigc++2 libpng12-0

και στη συνέχεια εγκαταστήστε το 32bit αρχείο που παρέχεται.

* Teamviewer
* SmartGithg
* Virtualbox (αν και παραπάνω έχω προσθέσει το GNOME BOXES, υπάρχουν περιπτώσεις που έχω ήδη εγκατεστημένο κάποιο εικονικό σύστημα. Μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε το Extension Pack για να έχετε υποστήριξη USB).
* Google hangout
* Google Music Manager (εάν έχετε την υπηρεσία)
* Chromimum ή Chrome
* Google Earth
* Rapidsvn
* Yandex.disk (εκτέλεση yandex-disk setup)
* Luckybackup


Τα παρακάτω προγράμματα πιθανό τα χρησιμοποιώ προσωπικά. Πιθανό να μην σας χρειάζονται όλα. Οπότε πράξτε ανάλογα.
zypper install pidgin audacity mc filezilla gtranslator gnome-subtitles powertop gparted meld git hplip youtube-dl smplayer easytag gnome-common dconf-editor gcc aria2 imagewriter gnome-boxes make sox htop pv gnome-weather gnome-gmail gnome-gmail-notifier simplescreenrecorder photorec

Για το πως μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση προγραμμάτων, δείτε το βίντεο:4. Εγκατάσταση EXTENSIONS ΤΟΥ GNOME

Weather. Mου αρέσει γενικά να βλέπω τον καιρό (παραπάνω έκανα εγκατάσταση το gnome-weather).Dash to Dock. Την μπάρα dash την εμφανίζει όταν έχετε σε πρώτο πλάνο το παράθυρο που δουλεύετε και μετακινήσετε το mouse στην άκρη. Επίσης όταν δεν έχετε ανοικτό κάποιο παράθυρο, εμφανίζει την μπάρα (σαν το Unity). Μπορείτε να την ρυθμίσετε βέβαια όπως θέλετε (μέγεθος κλπ).Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει στα αριστερά η μπάρα και την θέλετε πιο MAC OSX like, μπορείτε να την τοποθετήσετε στο κάτω μέρος με το πρόσθετο Simple Dock.Drop Down Terminal. Η χρήση του τερματικού είναι συχνή. Αρκετοί εκτελούν το guake. Στο GNOME μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το extension. Ως προεπιλογή είναι του κουμπί επάνω από το tab (το ~). Μπορείτε να το αλλάξετε σε F12. Θα κατεβαίνει λοιπόν ένα παράθυρο από επάνω όπως στην εικόνα.TopIcons. Τοποθετεί τα εικονίδια (προγράμματα) από την μπάρα ειδοποιήσεων στην επάνω μπάρα. Με αυτό τον τρόπο είναι ορατά συνέχεια.TaskBar. Τοποθετεί μια μπάρα δίπλα στις δραστηριότητες όπου μπορείτε να βάλετε εφαρμογές από το dash (favourites), εφαρμογές που εκτελούνται, εικονίδιο που εμφανίζει την επιφάνεια εργασίας κλπ.
Application Menu: Τοποθετεί τις εφαρμογές αντί για το Δραστηριότητες. Μοιάζει λίγο με το μενού του Cinnamon.
Διάλογος αναζήτησης στο Google (και όχι μόνο). Με χρήση πλήκτρων, εμφανίζεται μια μπάρα που αναζητάτε ότι επιθυμείτε στο google αλλά και σε άλλες μηχανές.
Τίτλος παραθύρου στην μπάρα. Αρκετοί έχετε μικρή οθόνη και μια επιπλέον γραμμή, σας τρώει αρκετό χώρο. Ίσως αυτό να σας λύσει τα χέρια.Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.